1972 den beri PNE uygulamaları üzerie yazıldığı ve konsulduğunda atom ve nükleer terimler kullanılmaz, ama yerine kullanılan terimleri bilince anlamak mümkün. Gaz ve petrol üretiminde nükleer patlamaları gizleyen ama aynı anlama gelen termiler şunlardır.
- Modern yöntemler,
- Devrimsel yöntemler,
- Sert yöntemler,
- Yeni yöntemler,
- konvansyonal olmayan yöntemler,
- ankonvansyonal vs.
Medyada bu terimleri bulursanız, yerine hep atom veya nükleer terimiye değiştirerek yazılan, söylenen ve gösterilenin asıl anlamını çözebilirsiniz.
Bu kavranmadığı sürece açık söylenmeyen anlaşılamıyor, düşünülemiyor, üzerine fikir üretilemiyor, sorgulanamıyor, direniş verilemiyor, rededliemiyor, bilinemiyor ve varlığı farkedilemiyor.
Bu garip durumu insanlara anlatmakta neredeye mümkün değil ve derinliğine okuyup düşünmeden anlaşılabileceğini zannetmiyorum.
Bilim taklitçileri tarafından bu konuda bir sürü sahte bilimsel makaleler yazılıyor. Medya bunları "bilimsel" diye halka sunuyor ve böylelikle toplumsal bir manipülasyon oluşturuluyor.
Şeyl Gazı; Jeolojik Özellikleri, Çevresel Etkileri ve Küresel Ekonomik Anlamı
Year 2016, Volume 59, Issue 2, 211 - 237, 01.04.2016
Nazan Yalçın Erik
https://dergipark.org.tr/en/pub/tjb/issue/28073/298230
https://doi.org/10.25288/tjb.298230
"Abstract
Küresel enerji prospeksiyonu özellikle son birkaç yıl içinde üretilmesi güç petrol (tight reservoir) ve şeyl gaz (kaya gazı) gibi geleneksel olmayan enerji kaynaklarının (ankonvansiyonel) üretiminde kullanılabilecek teknolojinin gelişmesi ile önemli oranda değişim göstermiştir. Ekonomik olarak büyük katkı sağladığı görülen ve gelecekte ekonomik, sosyal ve politik alanlarda daha büyük etki potansiyelinin olacağı öngörülen bu kaynaklar, birçok ülkede ve milyonlarca insan tarafından yüzey suları, yeraltı suları ve yerel hava kalitesi açısından zararlı olduğu gerekçesi ile protesto edilmiş ve bu konuların da ekonomik getiri ile birlikte ayrıntılı olarak değerlendirilmesini zorunlu kılmıştır. Özellikle, küresel ölçekte yaşanan doğal felaketler, 20. yüzyılda küresel ısınma, atmosferin kimyasal bileşimi ve bu bileşimsel değişikliklerin ekoloji ve insanlığa olan etkisine ilgi çekmiştir. Bu makalede özellikle son yılların ilgi odağı haline gelen, ekonomik prospeksiyonları alt üst etmesi yanı sıra, küresel politikanın da belki yeniden şekillenmesine neden olan şeyl gazının oluşumu, şeyl kaynak kayalarının petrofiziksel özellikleri, araştırma ve üretim teknikleri ile ülkelerin enerji ihtiyacının karşılanmasındaki rolü, bu sırada ekolojiye olan etkileri değerlendirilmiştir. Enerji kaynaklarının tarihsel süreçte olduğu gibi gelecekte de sadece yakıt ve enerji kaynağı olarak bir anlam taşımayacağı, ekonomi ve sosyal alanlardaki etkilerinden bahsedilerek ifade edilmeye çalışılmıştır."
Alternatif Bir Enerji Kaynağı: Kaya Gazı
Yazar Semih Çalapkulu - 6 Mart 2023
https://www.sektorumdergisi.com/alternatif-bir-enerji-kaynagi-kaya-gazi/
"Petrol ve doğal gaz gibi kaynakların dünyadaki nüfus artışından da hızla artan enerji ihtiyacına yeterince karşılık gelmemesi nedeniyle farklı ve yeni enerji kaynaklarına olan ilgi artmış, sonuçta geleneksel olmayan (ankonvansiyonel) enerji kaynakları olarak tanımlanan şeyl gazı/kaya gazı (shale gas), bitümlü şeyl (oil shale), kömür kökenli gaz (coal bed methane; CBM) ve üretilmesi güç gaz ve petrol (oil and gas in tight reservoirs), gas hidratlar (methane hidrates), ağır-petrollü kumtaşları (tar sands) değerlendirilmeye başlanmıştır."
No comments:
Post a Comment